BİTKİLER NE YER VE KİMYANIN KONUYLA İLGİSİ NEDİR?
Karbon-hidrojen, oksijen-azot, kalsiyum-potasyum,
fosfor- kükürt, magnezyum- demir. Bu on
element, yeryüzündeki engin yeşillik okyanusunu oluşturmaktadır.
Bitkiler hayatta kalmak için bir yolunu bulup bu
elementleri özümsemek, ‘’yemek’’ zorundalar. Ama nasıl? Bitkilerin yiyecek
depoları nerededir?
Tabi ki toprakta, suda, havada. Ancak
bazı tuhaflıklar vardır. Bir bitki bazı topraklarda hızla gelişir, çiçek açar,
meyve verir; bazı topraklarda ise solar. Açıktır ki, bu toprakta bazı
elementler noksandır.
En verimli toprağa bile her yıl
aynı ekin ekildiğinde hasatın giderek kötüleştiği gözlemlenmiştir. Böyle bir
durumda toprak fakirleşir. Toprağı beslemek gerekir. Kimya bilimi bitki
yetiştirilmesinin hizmetine girer. Gübre üretir, doğru miktarı ve yöntemi
belirler.
kaynak:tübitak/kimya öyküsü
kaynak:tübitak/kimya öyküsü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder